İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspatı

             İş Hukuku yargılamasında ve Yargıtay İlke kararları gereğince, işçi fazla çalışma iddiasında ise bunu ispatlamak ile yükümlüdür. Fazla çalışma yapıldığını işçi ispat yükümlülüğünde ise de fazla çalışmanın yapılmadığını, fazla çalışma yapıldı ise ücretinin ödendiğini ya da yerine izin kullandırıldığını işveren ispatlamak ile yükümlüdür. 

              İş veren fazla çalışma ücretinin ödendiğini ya da yerine izin kullandırıldığını ancak "yazılı delil" ile ispatlayabilir. Bunun dışında işveren tanık delili ile bu iddiasını ispatlayamaz. 

              İşçi fazla çalışma yapıldığını tanık dahil her türlü delil ile ispatlayabilir. 

           Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünene fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.

            Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle giriş çıkışı gösteren puantaj kayıtları, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak fazla çalışmanın yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekmektedir.  Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz başarılı bir şekilde yöneticilerimize iletilmiştir. Denetimden geçtikten sonra en kısa sürede ilgili yazımızın altında görüntüleyebilirsiniz.